Nosztalgia

„Ha férjuram délben benyit a konyhába, ügyes asszony az ebéddel készen várja! „

Ismerős a szöveg valahonnan? Hát persze! Hányszor silabizálgattam ezt a feliratot, amikor olvasni tanultam! Valahogy a finom húslevesek íze kapcsolódik hozzá. Persze ez nem véletlen, hiszen a nagymamám konyha asztala mellett volt az a falvédő, melynek feliratát százszor is elolvastam.

Nem is olyan régen még alapvető tartozéka volt a konyháknak, nyári konyháknak a feliratos falvédő! Ma talán giccsesnek tűnik, valamikor azonban kedvelt, divatos dolog volt, szinte a kultúra része! Tartalmazhatott házi áldást, zsoltárt, biblia idézetet, magyar nóta sorait, vagy kommersz, incselkedő előre rajzolt sablonokat. A konyhában aztán az asztal, a vízesláda, vagy más jellegzetes hely mentén díszítette a falat. Jól esett rajta elmélázni a házimunka apró szüneteiben.

Mára lassan megpihennek ezek a hajdani háziasszonyok, elnéptelenednek a régi konyhák, senki nem varr már feliratos falvédőt modern konyhájába. Egy korszak letűnt emléke maradt csupán…

Néhány darabja azonban ma is fellelhető, gyűjteménybe rendezve pedig igazi szórakoztató, emlékeket idéző élményt jelent.

Nemrég a Gergelyiugornyai Nyugdíjas Klub lelkes tagjai hoztak létre egy ilyen kiállítást.

A fényképeket nézegetve érdekes érzések, gondolatok merültek fel.

Ma korunk hasznos „divatja” az idézetek, bölcsességek megjelenése könyvekben, ajándéktárgyakon, weblapokon, képeslapokon, és számtalan, modern eszközön.

Csodálatos gondolatokkal vehetjük körül magunkat, igényünknek, és ízlésünknek megfelelően.

Lehet, hogy nagymamáink életében is élt ez az igény, és a falvédő nemcsak hasznos tárgy volt, hanem lélekemelő, vagy szórakoztató gondolatok forrása is?

Talán elárult valamit a háziasszonyról, hogy milyen jellegű szöveget választott. Zsoltárt, áldást, vicces sorokat, vagy férjét dicsérő mondatokat?

A nagymamád konyhájában milyen falvédő volt? Vissza tudsz még emlékezni? Ha igen, kicsit beleérezhetsz a lelkivilágába, beállítottságába, ízlésébe.

Milyen egyszerű eszközökkel üzen a múlt… ha képes vagy meglátni!

Neked mi erről a véleményed?

Kérlek mond el a véleményed a témával kapcsolatban, valamint hívd fel rá a figyelmét a téma iránt érdeklődő Facebookos vagy Twitteres ismerőseidnek is! Bizonyára hálásak lesznek Neked ezért!

FIGYELEM:

Ezt a cikket bárki felhasználhatja a honlapján vagy a blogján – egy feltétel mellett – abban
az esetben, ha szerzőként feltünteti a nevemet!  Erdei Zita

“Nosztalgia” bejegyzéshez 12 hozzászólás

 1. Én nem emlékszem a szövegre, de az én nagymamámnak is volt ilyen falra akasztott feliratos kendője, és csinos, régi konyhabútora, amit mindig szivesen nézegettem. És saját készítésű goblein, helyes kis ovális keretekben, nem is egy.
  Megnézném magam, ahogy leülök hímezgetni! 😉 Bár kamasz koromban még volt rá példa. Most más feladatok vannak. 🙂

 2. Szia Zita!

  Tudod, hogy ezzel a bejegyzéseddel nagyon “eltaláltál?

  Én egy a Mátra alján lévő kis bányászfaluban töltöttem a gyermekkoromat, ahol a szomszéd házakban mindenhol kivétel nélkül csodálatos falvédők díszítették a konyhákat illetve “nappalikat”. Amikor már olvasni is tudtam, külön élményt jelentett számomra a szövegük megfejtése!

  Már nem tudok szó szerint visszaemlékezni a szövegükre. Annyit tudok, hogy többnyire egy pozitív kisugárzású bölcsességeket vagy vallásos jellegű mondatokat tartalmaztak.

  Emellett akkoriban divat volt még a törülközőkbe is valamiféle bölcs gondolatot belehímezni.

  Bennem is korábban már felmerült az a gondolat, hogy a mai emberek – napjainkban tapasztalt – idézetek iránti fokozott igénye, minden bizonnyal ennek a hagyománynak a modernebb megnyilvánulása.

  Könnyen meglehet, hogy az idézetek iránti érdeklődésem “megalapozásában” ezek a falvédők játszották a főszerepet! – csak ezt akkor én még nem tudtam… Mindenesetre nagyon nagy hálával emlékszem rájuk vissza!

 3. Szia Mónika!
  A mi korunk asszonyai információ özönben, és időzavarban élnek. Aki tud kézimunkázni,az megteremt magának egy kis nyugalmi zónát. Persze az sem mindegy melyik életszakaszban vagyunk,mert van amikor tényleg más dolgok a fontosak! 🙂

 4. Szia Béla!
  Nagyon örülök ennek a bejegyzésednek! Megerősítettél abban, hogy milyen rejtett hatása volt ezeknek a falvédőknek. Van akinek kedves emlékeket idéz, van akit mélyebben megérintett. Pedig egyszerű tárgy, nem is gondolnánk rá! Talán érdemes körülnézni, a mi gyermekeink mit látnak, mire fognak emlékezni!

 5. Ma már a modern konyhákból nem csak ezek a régi emlékek hiányoznak, hanem a közös étkezések is. Amikor együtt szeretetben a napi ténykedés után, vagy közben megpihent a közösen elköltött étkezéssel a család. Szeretettel megbeszélték ügyes – bajos dolgaikat. Egészséges finom étkeket tálaltak fel.

 6. Elnezest de most ekezet nelkul tudok hozzaszolni. En emlekszem egy feliratos falvedore igy szolt “Nekem olyan asszony kell, ha beteg is keljen fel, s fozze meg a vacsorat es ugy varja haza az urat”. Nekem az hianyzik, hogy a karacsony mar elvesztette azt az igazi varazsat amit a regi idoben sokkal nagyobb hangsulyt fektettek az emberek erre a csaladi latogatasokkal es az ajandekozas is vallasi jelleget adott.

 7. Kedves Mária!
  Érzem a szavaidból, hogy Te is átélted ezt! Milyen érdekes, hogy egy egyszerű falvédőhöz ilyen kedves emlékek kapcsolódnak mindenkiben. Kár, hogy már csak nosztalgia!

 8. Kedves Zsuzsi!

  Neked is a család, a meghittség, az együttlét, amit a falvédő felidézett. Az ünnepekről még nem késtünk le,időben szóltál! 🙂 Talán éppen a negyven feletti korosztály, aki sokat tehet a karácsony varázsáért, és természetesen mindenki más is, aki fontosnak tartja. Köszönöm, hogy írtál erről, a honlapon igyekszem majd segíteni ennek a hangulatnak az átadását!

Vélemény, hozzászólás?