Mit akar a nő?

Mit akar a nő?

avatar Erdei Zita 2010. szeptember 10. péntek

Ez főként férfiakat foglalkoztató kérdés, de szerintem nők számára is tanulságos történet !

Ahhoz, hogy ne elveszett lélekként, vagy keserű sárkányként bolyongjunk a kapcsolatainkban, nem árt elgondolkodni ezen!

A ” mesét” Sarkadi Kriszta oldalán találtam, melynek címe: igazából Szerelem.

Az ifjú Artúr királyt rajtakapta és elfogta a szomszéd uralkodó, miközben az annak erdejében vadászott.

A király a helyszínen megölhette volna Artúrt, mivel ilyen büntetés járt annak, aki vét más tulajdona ellen. De meghatódott a rokonszenvesnek talált Artúr fiatalságától, és szabadságot kínált neki, feltéve, hogy 1 éven belül helyesen válaszol egy nehéz kérdésre.

A kérdés pedig így szólt:

 

Mit akar valójában a nő?

Egy ilyen kérdés a legbölcsebb embert is zavarba hozta volna, az ifjú Artúr számára pedig megválaszolhatatlannak látszott…

Ennek ellenére még mindig jobb volt, mint akasztófán végezni, így aztán visszatért országába, és elkezdte kérdezni az embereket: a hercegnőt, a királynét, a prostituáltakat, a szerzeteseket, a bölcseket és az udvari bolondot … vagyis mindenkit, de senki sem tudott meggyőző választ adni.

Viszont mind azt tanácsolták neki, kérdezze meg a vén boszorkányt, mert csak ő tudhatja a helyes választ. Az ára magas lesz, mert a vén boszorkányról köztudott volt a királyságban, hogy borsos árat kér szolgálataiért.

Eljött a megbeszélt év utolsó napja, és Artúrnak nem volt más választása, mint beszélni a varázslónővel. Az megígérte, hogy kielégítő választ ad, de előtte Artúrnak el kell fogadnia az árat.

A banya feleségül akart menni Gawainhez, a Kerek Asztal legnemesebb lovagjához, Artúr legjobb barátjához.

 Artúr borzadva nézett a banyára: púpos és rusnya volt, csak egy foga volt, gusztustalan hangok kíséretében émelyítő szag áradt belőle. Még sohasem látott ilyen visszataszító teremtést. Megrettent attól, hogy arra kérje legjobb barátját, vállalja érte ezt a szörnyű terhet. Ám, amikor értesült a javasolt egyezségről, Gawain kijelentette, hogy ez nem túl nagy áldozat barátja életéért és a Kerek Asztal fennmaradásáért cserébe.

Kihirdették az esküvőt, a boszorkány pedig pokoli bölcsességével így szólt:

A nő valójában azt akarja, hogy saját életének ura legyen.

Mindenki azonnal tudta, hogy a boszorkány nagy igazságot mondott, és hogy az ifjú Artúr király megmenekült.

Így is történt: a választ meghallva a szomszéd uralkodó szabadon bocsátotta.

De micsoda esküvő volt az … az egész udvar ott volt, és senki sem érezte magát bánatosabbnak, mint a megkönnyebbülés és szorongás között vergődő Artúr. Gawain udvariasnak, nyájasnak és tisztelettudónak mutatkozott. A boszorkány pocsékul viselkedett, kézzel evett, közben pedig szörnyű hangokat és szagokat bocsátott ki magából.

Eljött a nászéjszaka, amikor Gawain a hitvesi ágyban várta, hogy feleségével egyesüljön. És akkor belépett a szobába a legszebb lány, akit férfi valaha is álmodott. Gawain elképedve kérdezte, hogy mi történt. A lány azt felelte, mivel a férfi udvarias volt vele, idejének egyik felében a rettentő, másik felében a vonzó külsejével fog mutatkozni. Melyiket szeretné nappal és melyiket éjszaka?

Micsoda kegyetlen kérdés! Gawain gyorsan mérlegelni kezdett. Legyen mellette napközben egy imádni való fiatal nő, akit mutogathat a barátainak, és ossza meg az ágyát egy undorító banyával? Vagy mutatkozzon nappal a szipirtyóval és házasélete intim pillanatait töltse egy ifjú szépséggel?

Te hogyan döntöttél volna, mit választottál volna?

A nemes Gawain azt válaszolta, hogy válasszon a nő maga.

Ezt meghallva, a nő azt mondta, hogy éjjel-nappal szép hölgy lesz, mivel a férfi tiszteletben tartotta és megengedte neki, hogy életének ura legyen. Mi ebből a tanulság?

Az, hogy nem számít, csinos vagy csúnya-e a nő … alapjában véve, ha nem élheti az életét, akkor boszorkánnyá változik …

Neked mi erről a véleményed?

Kérlek mond el a véleményed a témával kapcsolatban, valamint hívd fel rá a figyelmét a téma iránt érdeklődő Facebookos vagy Twitteres ismerőseidnek is! Bizonyára hálásak lesznek Neked ezért!

FIGYELEM:

Ezt a cikket bárki felhasználhatja a honlapján vagy a blogján – egy feltétel mellett – abban
az esetben, ha szerzőként feltünteti a nevemet!  Erdei Zita

12 thoughts on “Mit akar a nő?

 1. Egy kérdésem van:

  A cikk legfontosabb tanulsága EZ:

  “A nő valójában azt akarja, hogy saját életének ura legyen.”

  És mi van akkor, ha a férfi is UGYANEZT akarja?

  Ebben az esetben MI következik be akkor, ha “két dudás van egy csárdában”?

 2. Szia Béla!

  Az, hogy valaki saját életének ura, nem jelenti azt, hogy önfejű, egoista, csak magával törődő, saját akaratát másokra erőltető. Az ilyen inkább a saját egójának és szűk látókörűségének foglya, akivel valóban nehéz együtt élni.
  Itt inkább arról van szó, hogy képes döntéseket hozni, ha kell a másik javára is, és van lehetősége, és ereje a meghozott döntései alapján élni. Nem másokra bízza a sorsát,aztán meg hibáztatja őket.
  Azért élesebb ez a kép a nők esetében, mert a hagyományok “oldalborda” szerepbe teszik a nőt,és nem minden korban és kultúrában van arra lehetőség, sőt,nem minden párkapcsolatban sem, hogy a saját elvei, döntései alapján éljen. Persze, hogy a Férfi is ezt akarja, de Ő erre fel is van jogosítva,”a család feje”. Ma azért változik a világ, és az egyenrangú párkapcsolatok, megadják a nőnek ezt a szabadságot, ha élni tud vele. A gond sok esetben éppen az, hogy maguk a nők sem ismerik ezt fel, és olyan mértékben rendelik alá magukat egy kapcsolatban, hogy attól egyszer csak az egyik fél kiakad, aztán jön a dráma, lásd ” Áldozat trilógia” c.cikkemet.http://negyvenfelettiek.hu/index.php/2010/09/hogyan-lettem-aldozat/
  Visszatérve a kérdésedre, és a mesére,aki saját életének ura, és szereti a másikat, szabad akaratából hozhat olyan döntést, mely mindkettőjük érdekeit szolgálja.A történetben a férfi nemes, gáláns, és udvarias, kész elfogadni bármi lesz,és nem fél a másikra bízni a döntést. Felemelő, hogy a felkínált lehetőséghez képest a banya egy harmadik lehetőséget választ, mindkettőjük örömére. Figyeljünk! Nem kompromisszum! Senki sem adott fel semmit! Mindenki nyert, mert a lelke nemes volt!

 3. Nagyon örülök a hozzászólásaitoknak! Az, hogy egy egyszerű történet kiben milyen visszhangot kelt, elgondolkodtató, és mindenképpen előrevivő. Ajánlom figyelmetekbe a Sarkadi Kriszta honlapján született hozzászólásokat a témához. Meglepően színes a kép! 🙂

 4. Csodálatos történet, és lenyűgöző igazság. Egy rövidke mondat, és magában foglalja a lényeget:”A nő valójában azt akarja, hogy saját életének ura legyen.”
  Müller Péter szerint a “szeretet=szabadság”. Természetesen az önálló döntések szabadsága. És nyilván ha szeretjük, tiszteljük társunkat, nem fogunk se számára, se magunk számára negatív döntést hozni. 🙂

Vélemény, hozzászólás?