Az élet egy utazás. Mit vigyél magaddal?

Bevezetés
Az élet egy utazás, melyhez (mint minden utazáshoz) térképre van szükségünk. Mindenkinek más térképe van, de a 10 egyetemes jelet mindegyiknek tartalmaznia kell.
Az élet egy játék, amelyben nyerni akarunk. Nyerő a stratégiánk, ha ismerjük és betartjuk a 10 alapelvet!

1. CSEND

Alapvető játékszabály! Minden nap figyelj egy kicsit befelé! Már ennyitől is megváltozik az életed. Relax.
Megváltozik az, hogy hogyan reagálunk a dolgokra. Tudatosság csak csendben tud kifejlődni. Készíts térképet életedhez! Jelöld be a fontosabb állomásokat, jelöld ki az útvonalat, amelyen végig akarsz menni.
Kínai közmondás: „Ha egy hajó cél nélkül hajózik, egy kikötőbe sem jut el.„
Az igazi dilemma nem az, hogy választanod kell jó és rossz között, hanem az, hogy választanod kell jó és jobb között. Állíts fel a dolgok között prioritási sorrendet! Tudd, hogy mi a jó, a jobb, a legjobb. Ha a fontossági sorrend hiányzik, elveszünk. Ha van prioritás, eljutunk az etikához. Az etika mutatja az utat saját térképünkön, az etika az irányító!

2. LELKI BÉKE, BELSŐ BÉKE

Csak úgy tudsz szembenézni igazán nagy gondokkal, ha megvan a lelki békéd. Két dologra van szükséged ahhoz, hogy béke legyen a lelkedben:

alázatosság:
mindnyájan vágyunk a hatalomra, hogy fontosnak érezzük magunkat. Ez veszélyes játék! Pl.: egy családban elindulhat a lavina, ha a papa (hatalmát fitogtatva) leszidja a mamát, a mama (szintén hatalomra vágyik) leszidja a nagyobbik gyermeket, az a kisebbiket, és így tovább, a legkisebb pl. belerúg a kutyába. Saját fontosságunktól elszállhatunk, mint a lufi és akkor már nem bírjuk a kritikát, mert kipukkadhat a lufi, lezuhanhatunk és ettől félünk. Csak az alázatosság szabadíthat meg ettől a félelemtől!

érzelmeink kezelése
5 alapvető érzelem létezik: félelem, szomorúság, harag, szeretet és öröm. Az első három, negatívnak ítélt érzelem is jó, mert:
A félelem megvéd, megmentheti az éltedet.
A szomorúság lelassítja az életed, megállítja a rohanást, hagyja, hogy gyászolj, elvonulj az élet zajától, segít, hogy CSEND-ben légy.
A haragnak is van célja, haszna. Ha nem lenne harag, nem lennének emberi jogok. Pl.: A papa veri a gyereket, emiatt a mama haragszik a papára. A mama haragja megvédi a gyereket. Gondot, problémát csak akkor okoznak ezek az érzelmek, ha túl sokáig tartjuk fönt őket. Ezek a rossznak ítélt érzelmek a túlélési mechanizmus részei. Ezek az érzelmek, valamint a hatalom iránti vágy, kontrollálandó érzelmek.

3. ITT ÉS MOST

Mindig kétségbe esünk, ha a tegnap, vagy a holnap gondjaival foglalkozunk. Ez az alapelv nem azt jelenti, hogy zárkózz be önmagadba, hanem azt, hogy a megbocsátás segítségével vedd le a múlt terheit a válladról és a hit segítségével szabadulj meg a holnap félelmeitől!

4. POZITÍV GONDOLKODÁS

Ez nagyon fontos, mert csak ez segíthet ahhoz, hogy optimalizáld életkörülményeidet. Mindig krízishelyzetben derül ki, hogy ki a pozitív gondolkodású, kinek milyen a hozzáállása az adott megoldandó helyzethez. A krízishelyzetekben mindig lehetőség van! Pl.: egy krízis, ha fájdalom van a lelkedben. Elmerülhetsz a fájdalomba, okolhatsz mást, másokat a fájdalmadért, de így elsüllyedsz benne. Ez negatív.
A lehetőség: hogy megkeresd, mit tanulhatsz belőle! A pozitív gondolkodáshoz tartozik a kitartás. Kitartóan vizualizálj, amíg el nem éred a célodat! ( pl. nem vallok kudarcot, hibáimból tanulok)

5. ÖNBECSÜLÉS

Csak azt adhatod magadból, amid van! Ennek pillérei:

bizalom: bízz magadban és másokban. Tudd értékelni önmagad, bízz a saját képességeidben. A saját magadba vetett bizalom segít az önértékelésben: bízol önmagadban, nem pusztítod magad és nem hagyod, pusztítani magad. A kábítószeresnek pl. nincs önbecsülése, hiszen pusztítja magát. Nincs olyan probléma, amit nem tudunk megoldani, ezalól csak a halál a kivétel. Minél nagyobb gondot kell kezeljél, annál intelligensebb vagy, hiszen még azt is meg tudod oldani!
erőfeszítés: ez az energia-befektetés képessége, az önbecsülést erősítő visszacsatolás.

6. GYENGÉDSÉG

Elengedhetetlen a szeretethez és a barátsághoz. A gyengédség megnyilvánulási formái:
szavakon keresztül (mondd ki, hogy szereted)
gesztusokon keresztül (testbeszéd, beszéljen a szemed, mosolyogj)
érintésen át (a simogatás igen, a szex nem érintés) Csak a gyengédségen keresztül tudjuk táplálni a szeretetet! Enélkül az élet nagy túró!

7. CÉL

Tudd, hogy mit akarsz elérni, mi a fontos, mit miért csinálsz. Használd az iránytűdet! A célod eléréséhez két dologra van szükséged:
önfegyelem: tudj lemondani bizonyos dolgokról. Ne feledd: az élet, lehetőség!
kreativitás

8. VÁLTOZÁS

A változás állandó dolog az életben. Mindig, minden változik
és erre szükségünk van, bár néha lázadunk ellene.
Ahhoz, hogy el tudjuk fogadni az állandó változást, két dologra van szükségünk:

tudásra: A történelem a változás leckéje. A változás lehet ijesztő, ha nem próbálunk ismeretekhez jutni. Legyen képességed a változásra! A zseni mindig nyitott rá. A mai világ ideálja: légy erős, légy gazdag, légy jóképű! Ha nem ilyen vagy, senki vagy. Ez hülyeség! Nyisd ki a szíved és megszűnik a félelem! Így légy erős!

rugalmasságra: a gyenge, de rugalmas törzsű pálmafák meghajolnak a hurrikánban és túlélik a vihart, míg a vastag törzsű, hatalmas és erős tölgyfák, képtelenek meghajolni, kifordulnak gyökerestül, darabokra törnek.

9. EGÉSZSÉG

Az egészséghez is két dolog kell: egyensúly és öröm.
Ha elveszíted az örömöt, elveszted az életvágyat. Az örömöt táplálni kell! Kérdezd meg magadtól: miért nincs okom az örömre? (talán túl önző lettél?!) öröm nélkül nincs egészség! Tanulj meg örülni a legapróbb dolgoknak is. Az öröm legegyértelműbb jele Isten jelenlétének, és ez vezet el a 10. alapelvhez.

10. ISTEN

Fedezd fel az isteni értékeket! Imádkozz, így tarts kapcsolatot vele (ne szavakon keresztül, hanem a szereteten át.)
MINDEN NAP ADJ LEGALÁBB EGY PUSZIT VALAKINEK! SZíVBŐL!

EZ IS MEGSZÍVLELENDŐ:

„Adassék nékem annyi lelkierő, hogy mindazt megváltoztassam, amire képes vagyok és bátorság ahhoz, hogy mindazt elfogadjam, amin változtatni nem tudok és bölcsesség ahhoz, hogy a kettő között soha el ne tévedjek!”

Forrás: Emese

Nagyon boldog új évet kívánok Mindenkinek!

“Az élet egy utazás. Mit vigyél magaddal?” bejegyzéshez 5 hozzászólás

 1. Szép gondolatok ,csak sajnos sokan olyan életkörülményekben élnek,hogy nem jut el hozzájuk ilyen magasztos megfontolandó és követendő gondolatsor.
  A napi megélhetés és éppen az életben maradás a fő gond.ilyenkor beszűkül a tudat,mindenki ellenség ,vagy mindenkire haragszik egy ilyen ember.
  Lehet,hogy éppen a sok negatív ,és önző hozzáállás juttatta odáig ahol éppen tart,sőt már szinte élni sem akar.
  Hozzájuk hogyan lehet eljuttatni,megértetni ezeket a sorokat ?
  Mert aki már érti olvassa ,szerintem jó úton jár.
  De mi lesz a többiekkel ?

 2. Kedves Katka!

  Akik nehéz körülmények között élnek, különösen lelkileg, nehezen fogadnak be “magasztosabb” eszméket. Aki ebben a stádiumban van, az ide sem talál, vagy legyintve kattint tovább. Neki éppen nem erre van szüksége. Ha mégis, akkor talán megérinti egy mondat, átsuhan rajta egy érzelem, ami talán emel rajta kicsit, hogy kilásson a gödörből!
  Sokan viszont erőt, biztatást,új gondolatokat meríthetnek, energiát, mely felemel. Mindenkinek azt kell megtalálnia, ami neki szól, és jó érzéssel tölti el!

 3. Zita, lenyűgöző gondolatok, és csodaszép fogalmazás!! 🙂

  Szerintem is feladatunk, hogy valamilyen módon eljussunk a most mély szomorúságban, és nagy nehézségekkel küzdő emberekhez is. Velem előfordul, hogy hajléktalanokkal beszélgetek. Csak néhány szót, és mosolyognak. Persze nem mondom, hogy mindig ráveszem erre magamat, de kifejezetten jó élményeim voltak, amikor sikerült a teljes elfordulásból és elutasításból az odafigyelésbe átállítani magamat.
  Persze az átlag, szorgalmasan dolgozó és rendes emberként élő családok is elég nagy bajban vannak manapság.
  Remélem, ahogy Zita nagyon szépen írtad, legalább “megérinti egy mondat” őket is. 🙂

 4. Igazad van Mónika!
  Amikor mélyponton vagyunk, nehéz másra gondolnunk, mint a saját nyomorúságunkra, vagy őrjöngő dühünkre! Ekkor ritkán segít egy magasztos eszme! Kell egy egyszerűbb gesztus, egy emberi szó, egy meghallgatás, vagy egy biztató szemvillanás, mely kötélhágcsó a pokolba. Aztán, hogy megragadja-e a lent lévő, már csak rajta múlik…

Vélemény, hozzászólás?