190.”Ha fáj, az nem szerelem”

190.”Ha fáj, az nem szerelem”

avatar Erdei Zita 2011. szeptember 24. szombat

Romantikus szerelem. Agyunkban megjelenik egy euforikus boldogságban ölelkező pár, és a háttérben ott lopózik a fájdalom képzete is. Mert valamire való filmet nem csinálhatunk abból, hogy minden „simán megy”. Ez nemhogy a nézőket, de még a szereplőket se nagyon hozza lázba.

Bezzeg ahol fájdalom van! Ahol meg kell küzdeni, ahol tragédia van, ahol nem teljesülnek az álmok! Amikor olyanba szeretsz, akibe nem lenne szabad! Az már valami!

Nem csoda, hogy a szívfájdalmat a szerelem fogalmához társítjuk. A féltékenységet meg egyenesen a szerelem fokmérőjeként kezeljük.

Pedig mindez nagy tévedés!

A szeretet nem fájhat, mert az a kötődésnek az a formája, amely örömet okoz!

Csak a szükségleteink fájnak! Az, hogy nem kapjuk meg, amire vágyunk, amit elvárunk, hogy a dolgok menete, vagy a másik ember reakciói nem olyanok, mint ahogyan az a mi elképzeléseinkben szerepel!

Összezavarodunk, kétségbe esünk, és elkezdjük a fájdalommal azonosítani, mérni a szerelmünk erősségét. Minél jobban fáj, annál mélyebben kavar fel, és annál jobban kezdi uralni az életünket.

Sajnos a megoldást általában abban látjuk, hogy igyekszünk mindent megtenni, hogy a dolgok, és a másik ember reakciói a kedvünk szerint alakuljanak, ebben látva a szabadulás útját a fájdalomból.

Vagy mártírként „tűrünk”, ezzel konzerválva a szerelemnek hitt fájdalmat.

A megoldás pedig a folyamat megfordítása lenne!

Szerelmes vagyok! Boldog vagyok, hogy szerethetlek! A szív kitágul, és árad belőle a „jó érzés”, a szerelem.

Mivel belőlem fakad, jó érzéssel tölt el! Nem méricskélem mit „kapok” ezért, hiszen nem erről szól.

Ha erre képes vagyok /márpedig egy lángoló szerelem elején így van/, nem is ismerem a másikat, mégis boldog vagyok, ha Rá gondolok, és csodálom Őt…

Amikor aztán ez „kapcsolattá válik”, és persze annak nálunk „szabályai” vannak – na onnantól megjelenik a fájdalom.

Korunk egyik nagy csapdája ez!

Neked mi erről a véleményed?

 

Kérlek mondd el a véleményed a témával kapcsolatban, valamint hívd fel rá a figyelmét a téma iránt érdeklődő Facebookos vagy Twitteres ismerőseidnek is! Bizonyára hálásak lesznek Neked ezért!

FIGYELEM:

Ezt a cikket bárki felhasználhatja a honlapján vagy a blogján – egy feltétel mellett – abban
az esetben, ha szerzőként kattinthatóan feltünteti a nevemet!

 

2 thoughts on “190.”Ha fáj, az nem szerelem”

 1. Intelligencia kérdése, mennyire szenved valaki, ha szeret.
  Szerintem. 🙂
  De nem az a fajta intelligencia, ami az oktatási rendszerben szerezhető be. Érzelmi és empatikus biztos hogy kell, de kell még a “száraz” logika is.
  A szeretet és szerelem szívből jön, ezért megmagyarázhatatlan a lényege. De attól még sokan magyarázzák, remélem én nem esem ebbe a csapdába. 🙂

  Feltétel nélküli szeretet az igazi. Ezt is sokam hangsúlyozzák, de nem sok értelme van. Mármint hangsúlyozni.
  Valahol hallottam, vagy olvastam és nagyon igaznak tartom, hogy a szeretet-szerelem időtartama néhány másodperctől egy-két hónapig terjed.
  Ez egy eufóriás állapot, amikor az igazságot élhetjük meg. Az élet valódi értelmét, tartalmát. Ilyenkor mondják ránk a nem szerelmesek, hogy el vagy szállva, gyere le a földre és egyebek.. Pedig nincs igazuk. Az élet, az nem a rohanás, az aggódás, a félelmek, a munka, a hétköznapi dolgaink. Nem a realitás az élet! Az élet az a szerelem-szeretet!

  Benne van a nyelvünkben. A szerelmesek élik egymást.
  És aztán, amikor szelídül az érzelem, akkor átveszi lassan a szív helyét az elme. Nem múlt még el a szerelem, csak elindult a megszokás útján. Az elme rádöbben, hogy mekkora lehetőségei vannak és kívánságlistát állít fel a partnerrel szemben. A listán olyan dolgok vannak, ami nekem jó, amit a partneremtől várok. Ez már nem szerelem, hanem üzlet. Te adsz nekem ezt, én adok azt.

  Az eufóriás állapotban nincs semmilyen lista, csak a csoda, amit megélünk.
  Ezért nincs értelme feltétel nélküli szeretetről beszélni, mert a szeretet eleve az! Nincs feltételes szeretet, mert ahogy az előbb mondtam, az nem szeretet, hanem üzlet!

  A száraz logika pedig azért kell, hogy megértsük a szívünk szava és az eszünk, az elménk követelődzése közötti különbséget.
  A szenvedés a kívánságlista teljesítetlenségéből fakad, amennyiben nem tudjuk elengedni a koncepcióinkat.

  Van tovább is, de lassan hosszabb leszek mint a bejegyzésed. 🙂

 2. Szia Gyula!

  Köszönöm a tartalmas hozzászólásodat, írj csak nyugodtan, ha jólesik 🙂 !
  Valóban külön kell választani a szeretetet, mint érzést, és a szerelmi kapcsolatot, amennyiben kapcsolattá válik!
  Ott sokkal inkább az elvárások dominálnak előbb-utóbb!

Vélemény, hozzászólás?