205.”Minden kapcsolatomban az önmagamhoz való viszonyom tükröződik”

Home / Blog / 205.”Minden kapcsolatomban az önmagamhoz való viszonyom tükröződik”

A környezetünkben lévő emberek viselkedése jó támpont önmagunk jelzéseinek felismerésére. Szinte már ezoterikus közhely, hogy  környezetünk “tükör” számunkra. 

Ennek megértését a következő módon érthetjük meg:

Ha én tisztában vagyok a saját képességeimmel, értékeimmel, van egy reális énképen alapuló ismeretem és hitem önmagamban, akkor ennek megfelelően viszonyulok a környezetemben lévő emberekhez.

Nem engedem, hogy kihasználjanak, és csak olyan dolgokat fogadok el, melyeket magam is jónak látok.

Ha van olyan ember a környezetemben aki rendszeresen megbánt, leszól, ugráltat…mit tehetek?

  • Ha magam is bizonytalan, és gyenge vagyok – engedem, és igyekszem megfelelni a másik elvárásainak. Mivel ez nem sikerül, rendszeresen összeomlok, gyengülök, és elhiszem, hogy nem vagyok elég jó. Esetleg végérvényesen beleragadok az áldozat szerepébe.
  • Ha van elég önbizalmam és erőm – visszautasítom a másik sértő magatartását, és nem leszek partner a játszmában.
  • Ha kiszolgáltatott helyzetbe kerültem, és ennél fogva kénytelen vagyok tűrni /mert kell a munkahely, a párkapcsolat, az anyagi biztonság/ – ennek ára, ha nem erősödöm meg a változtatáshoz – kiégés, betegségek.
  • Megfelelő, önbizalom, és saját értékem megbecsülése eleve meghatározza a fellépésemet. Ha mégis méltatlanul bánnak velem, ennek megfelelően igyekszem rendezni a helyzetet. Együttműködésre, és nem megalkuvásra építve, akár hosszú tanulási folyamaton keresztül is. Ha mégsem sikerül, kilépek belőle, de nem hagyom, hogy kiszolgáltatott, megalázott lényként tengessem az életemet.

Nézz körül a kapcsolataidban! Mit tükröznek?  Hogyan bánnak veled mások? Mi a közös vonás bennük? Egyet értesz? Ha igen, mikor, miért értékelted le magad? Bármi volt az, tudd, hogy tévedtél!

Csodálatos emberi lény vagy, szabad akarattal, aki képes arra, hogy ehhez méltó életet éljen. Ehhez viszont először Neked kell felemelned a tekintetedet, önmagadat, és tenni ezért.

Kérlek mondd el a véleményed a témával kapcsolatban, valamint hívd fel rá a figyelmét a téma iránt érdeklődő Facebookos vagy Twitteres ismerőseidnek is! Bizonyára hálásak lesznek Neked ezért!

FIGYELEM:

Ezt a cikket bárki felhasználhatja a honlapján vagy a blogján – egy feltétel mellett – abban
az esetben, ha szerzőként kattinthatóan feltünteti a nevemet! Erdei Zita

 

Mások csak ezután fognak igazán értékelni!

2 Comments

Vélemény, hozzászólás?