Online nagyik. 50 fölött is hódít a chat!

Home / Blog / Online nagyik. 50 fölött is hódít a chat!

“Az ötvenen túli netezők csaknem ugyanannyit chatelnek, mint a fiatalok, online telefonálásában pedig még náluk is aktívabbak. Kétharmaduk rendszeres látogatója a közösségi oldalaknak, ebben még amerikai társaikon is túltesznek. Jól bánnak a legmodernebb eszközökkel, de van még mit tanulniuk a biztonságos netezésről. A magyar szeniorok internetezési szokásairól és újmédiás eszközhasználatáról az Ithaka kutatóközpont készített felmérést.

Magyarországon az ötven év felettiek közel egyötöde internetezik rendszeresen. Ez az arány nemzetközi összehasonlításban alacsonynak számít, de miközben az internetező amerikai 57-65 évesek csupán 43 százaléka látogat közösségi oldalakat, addig a magyar idősek csaknem kétharmada él online közösségi életet.

Nem csak a fiatalok, de az idősek körében is népszerűbb a Facebook, mint az iwiw, sokan azonban mindkét oldalon regisztrálták magukat. A megkérdezettek 10 százaléka szinte állandóan online üzemmódban van. A regisztrációval rendelkezők fele több mint száz ismerőssel áll kapcsolatban.

Bár otthonosan mozognak ebben a közegben, keveset foglalkoznak az adatbiztonsággal. Míg a fiatalok 40 százaléka nyilatkozott úgy, hogy közösségi médiás profilja nyitott, azaz mindenki számára látható, az idősebbek 69 százaléka nem használ semmilyen szűrőbeállítást, így például gyakran telefonszámuk, más elérhetőségük is publikus.

A felmérés szerint az internetező szeniorok a rokonokkal, ismerősökkel való kapcsolattartás miatt ülnek a gép elé, sokszor éppen tőlük tanulják meg a neten való lófrálás csínját-bínját. 17 százalékuk szervezett képzésen vagy tanfolyamon sajátította el az online készségeket, harmada pedig autodidakta módon tanult bele a netezésbe.”

Forrás: Stop.hu

Személyes tapasztalataim szerint az idősebb korosztály karakán képviselői egyre bátrabban, és egyre több dologra használják az internetet.

Kapcsolatok ápolására és építésére például kiváló lehetőség.

Aki megtanulja, és megtapasztalja, az többé nincs “egyedül”. Megtalálja a társakat bármely témakörhöz, legyen az konyha, egészség, vagy bármely hobbi.

Születnek így értékes barátságok, kapcsolatok, melyek színesebbé teszik a “nyugdíjasok” életét. Dőreség azt hinni, hogy csak a fiataloké a világ ezen része.

Persze sokan utasítják el ma is, ostoba időtöltésnek, és hazugságok, átverések tárházának tartva. Sőt, néha gőggel is társítva, “na, nehogy már ilyen baromságokkal töltsem az időt”!

Pedig alapvető szabályok betartásával és ésszerű használattal valóban közelebb hozza a világot.

Nem elhanyagolható az a lehetőség sem, hogy “agilis nyugdíjasok még pénzt keresni is képesek” az internet segítségével. Egyre többen ki is használják ezt.

Tény, hogy ehhez viszont rugalmas gondolkodás, nyitottság, tanulási készség és még sok olyan tulajdonság szükséges, mely inkább a fiatalokra jellemző.

Azok a szeniorok, akik “élik” az internetet, valószínűleg rendelkeznek ezekkel, így ha egyszerűsítjük a képletet valószínűleg jó úton járnak a fiatalság megőrzésében.

 

Kérlek mondd el a véleményed a témával kapcsolatban, valamint hívd fel rá a figyelmét a téma iránt érdeklődő Facebookos vagy Twitteres ismerőseidnek is! Bizonyára hálásak lesznek Neked ezért!

FIGYELEM:

Ezt a cikket bárki felhasználhatja a honlapján vagy a blogján – egy feltétel mellett – abban
az esetben, ha szerzőként kattinthatóan feltünteti a nevemet! Erdei Zita

2 Comments

Vélemény, hozzászólás?