Lájkolsz Nagyi? Illemszabályok a közösségi oldalakon szülőknek, nagyszülőknek

Home / Blog / Lájkolsz Nagyi? Illemszabályok a közösségi oldalakon szülőknek, nagyszülőknek

Az idősebb korosztály tagjai régen a  kapu melletti kispadon ülve tartották szemmel a fiatalokat.

Változik a világ, így ma már ez a “jó falusi” szokás” is átkerült az internetre, a közösségi oldalakra.

Szülők, nagyszülők nézegetik gyermekük üzenőfalát, fényképeit, nem nekik szánt posztjait.

Nem árt azonban  tisztában lenni néhány dologgal, mielőtt belemászunk csemeténk magánéletébe, és esetleg tiltva leszünk baráti köreiből!

Íme néhány fontosabb szabály a Life.hu-ról

 


“Önkontroll-stratégiák szülőknek

A gyermekek a felnőttektől látott viselkedést utánozzák, ezért a szülők feladata (lenne) tudatosan felhívni figyelmüket a digitális etikett szabályaira. A fiatalabb korosztályok általában befogadóbbak a saját világukban, ám nekik is szükségük van a szülői részvétel nélküli szabad mozgástérre. A médiakutatók szerint megfigyelhető tendencia az, hogy sok szülő valójában csak azért regisztrál egy közösségi oldalon – ráadásul sokan álnéven lépnek be -, hogy ellenőrzése alatt tarthassa a gyermeket. Képzeljük csak el, mit érezhet az a fiatal, aki épp ebédet főz a barátainak, és rögtön megjelenik egy poszt anyától: ‘Szép volt, Nyuszikám, tudtam, hogy képes leszel rá!’ Ha nem akarjuk kivívni csemetéink haragját, ne kommentáljunk mindent, amit látunk, és kerüljük a régi gyermekkori történetek vagy a házastársi párbeszédek megosztását.

Blanka, egyetemista (24)

“Anyám eddig nem igazán tudott a dolgaimról, most meg cenzúrázhatom magam, mert pár hónapja bejelölt az iWiW-en. Először nem is akartam visszaigazolni, majd amikor rájött erre, azzal fenyegetőzött, hogy nem ad zsebpénzt, mondván, nem vagyok az ismerőse. Anyám egy élő hírfolyam lett: kétóránként bejelentkezett az oldalra, állandóan kommentálta a napi eseményeket és ciki videókat küldözgetett. Akkor telt be nálam a pohár, mikor kiírta az üzenőfalamra, hogy elmúltak-e már a kiütéseim, és hívjam fel a bőrgyógyászt. Csináltam egy új profilt, amit csak a közeli barátaim ismernek, a másikat meg úgy hagytam, hadd élvezkedjen a család.”

Etikett tanácsok szupernagyiknak

Sok nagyszülő úgy gondolja, hogy imádott unokája egy földre szállt angyal, ezért szinte biztos, hogy előbb-utóbb találni fog róla egy olyan – számára érthetetlennek tűnő bejegyzést – vagy ledér fotót, amiért szégyenkezhet a rokonság előtt. Az ifjúságra jellemző a sajátos életstílus és nyelvhasználat, ám mielőtt rosszallásunknak adnánk hangot “felháborító” viselkedését illetően, soha ne szidjuk le őt nyilvánosan, helyette írjunk privát üzenetet, vagy beszéljünk vele személyesen. Az unokát ne jelenítsük meg a virtuális térben úgy, mint holmi kis szupersztárt – pláne az ő engedélye nélkül -, mert a gyerek nem valószínű, hogy díjazná a haverok ugratását, amint 2 évesen meztelenül pancsizik a kertben. Az online kapcsolattartás egyik célja a bizalomépítés, nem pedig a megszégyenítés, és ha így teszünk, a fiatalt nagyon kellemetlen szituációba hozhatjuk mások előtt.

 

Néhány ökölszabály – kortól függetlenül

A legintimebb titkok nem tartoznak a nagyközönség elé, és ne feledd, hogy az ismerősöknek különböző a családi háttere, eltérő személyiségek, így a legjobb, ha a privát eseményeket teljes diszkrécióval kezeled. Ez nem csak a közösségi oldalakra vonatkozik, hanem egyetemes társadalmi etikett, továbbá vannak olyan személyes jellegű információk (pl. anyagi helyzet, válás, haláleset), amelyeket nem illik megosztani a nyilvánossággal. Viselkedj minden csoporttal és közösséggel tiszteletteljesen, mutass mások iránt valódi érdeklődést, és törekedj a minőségi kapcsolatépítésre. Csak rajtad múlik, hogy az online portálokon milyen stílusban képviselteted magadat, és az illemszabályok ésszerű betartásával a szórakozást mind önmagad, mind a környezeted számára élvezetesebbé teheted.”

 

Csak okosan!

 

 

Kérlek mondd el a véleményed a témával kapcsolatban, valamint hívd fel rá a figyelmét a téma iránt érdeklődő Facebookos vagy Twitteres ismerőseidnek is! Bizonyára hálásak lesznek Neked ezért!

FIGYELEM:

Ezt a cikket bárki felhasználhatja a honlapján vagy a blogján – egy feltétel mellett – abban
az esetben, ha szerzőként kattinthatóan feltünteti a nevemet! Erdei Zita

 

3 Comments

Vélemény, hozzászólás?