Posted on

Kilátástalanság helyett meríts a múltból!

Egyre több ember találkozik ma a kilátástalanság fojtogató érzésével.

Ez leggyakrabban az állás, munka és más egzisztenciális feltételek elvesztéséhez kapcsolódik.

Nehéz kitörni a munkanélküliség lelket nyomorító szorításából.

A céltalan időtöltés, értéktelenség érzése hatalmas pusztításokat végez önbecsülésünkben, míg teljesen elbizonytalanodunk a világban betöltött helyünkkel kapcsolatban is.

Mindenkinek szüksége van arra az érzésre, hogy élete nem céltalan, képes értéket létrehozni a világban, még akkor is, ha ezt a pénzkeresésre egyszerűsíti.

Egyre többen próbálnak tenni magukért, egy közösségért, bár társadalmi berendezkedésünk nem nagyon segíti ezt.

Most egy olyan lehetőséget szeretnék megmutatni, mely alkalmas megélhetés megteremtésére, saját és mások környezetének élhetőbbé tételére, és nem utolsó sorban a múlt értékeinek megmentésére, továbbvitelére.

Nagy tisztelettel mutatom be a Vass Zoltán Értékmentő Alapítvány munkásságát.

Bemutatkozásuk magáért beszél:

 

Az Alapítvány 2011 márciusától a régi szakmák megmentésén dolgozik.

Hivatásunknak tekintjük a helyi értékek ,szakmák,mesterségek megőrzését,bemutatását a használható tudás továbbvitelét.

Feladatunknak tekintjük a helyi,természetes anyagokat felhasználó, egyedi termékeket előállító kézművesek,helyi termelők népszerűsítését.

Ismerje meg Alapítványunk célkitűzéseit és amennyiben egyet ért velünk legyen a partnerünk.

 Az alapítvány célja:

Az ország egész területén és a más országok magyar ajkú területein megmenteni a régi magyar hagyományokat, az építés, a kézművesség, az állattartás, a gazdálkodás, az iparművesség, a hagyományos népművészeti és gasztronómiai, illetve az ezekhez tartozó rég elfeledett vagy már alig művelt értékek megmentése.

A szakmák akkreditálása, oktatása, népszerűsítése itthon és külföldön. Olyan rendezvények szervezése és támogatása, ahol ezek a hagyományos értékek /szakmák/ bemutathatók.

A régi építési technikák újraoktatása az új és régi építési technikák új alternatív zöld technológiákkal való kombinálása.

Olyan tudásközpont felépítése, ahol elméleti és gyakorlati szinten ezeket, a szakmákat egész évben oktatni lehet.

Ezekhez, a feladatokhoz az anyagi háttér megszerzése és a tudásközpont fenntartása mellett az Alapítvány célja a régi elfeledett szakmák művelőinek a segítése, hogy a régi tudás megmaradjon.  ”

Munkásságuk az elmúlt néhány hét “katasztrófa közeli” állapotainak tükrében még inkább elgondolkodtató, és megfontolandó:

 

“Alapítványunk a lehetőséget kínálja, hogy minél többen megismerjék és megtanulják, a régi hasznos dolgokat minél többen tudjanak önmagukról-családjukról gondoskodni.

Vidéken élő családok mindig mindent megtettek  ennek érdekében.

Ha nagy volt a baj a városiak lementek falura, és amijük volt elcserélték szalonnára, zsírra, krumplira, lisztre.

Ma már nem tudnának élelemhez jutni, mivel sajnos a falvak éléskamrái nagyrészt üresek.

A szélsőséges időjárás vezetékszakadást, több órás áramszünetet okoz, áramszünet esetén nincs fűtés, mert a gázkazán áram nélkül nem működik, ezt egyre többen vidéken is tapasztalják.

Ilyen helyzetben azok, akik legalább részben megtartották a hagyományos életforma egy két elemét és megtartották a hagyományos konyhai tűzhelyet, kályhát vagy kemencét esetleg újat vásároltak, építettek, azok nem esnek kétségbe.

Az egyre gyakoribb hóviharoktól elzárt falvakban napokig nem tud bemenni az áruszállító és nincs kenyér, tej.

Pár évtizede ez nem volt gond, mert kimentek és megfejték a tehenet, kecskét.

Egy hétre sütöttek a család számára kenyeret, volt mindig gyertya a háznál és egy darab szalonna.

A hagyományos életforma egy visszafogottabb, egyszerűbb, nem könnyű  élet.

Mégis azok a családok, akik ezt választották, azok számára több lehetőség van túlélni a nehéz időszakokat, ahogyan régen több generációnak sikerült.

Alapítványunk lehetőséget kínál a hagyományos építés, hagyományos tűzhelyek, kemencék építésének újra tanulásához, a családról való gondoskodáshoz.  Képzéseinken mesteremberektől, ma is önmagukról gondoskodó családoktól tanulhatnak. http://valyogveto.hu/kepzes

A gazdálkodáshoz, öngondoskodáshoz sok információt gyűjtünk és adunk közre az Önfenntartó gazdálkodás és piacra jutás lehetőségei napjainkban címszó alatt :

http://www.valyogveto.hu/kiemeltek/nfenntarts_lehetsgei_napjainkban  

 „Kiemelt szolgáltatásaink” résznél a Önfenntartás,önfoglalkoztatás lehetőségeiről, helyi termékekről mesterségekről olvashatnak.

Vass Zoltán

 

Aki kedveli a hagyományos dolgokat, felismeri a múlt értékeit, és szeretné a saját életében is meghonosítani, továbbvinni azokat, nem fog csalódni az alapítvány nyújtotta lehetőségekben.

Megfelelő információk az alapítvány honlapján: 

 http://www.valyogveto.hu/

7512010.06.25002

 

akp023

 

FIGYELEM: Kérlek mondd el a véleményed a témával kapcsolatban, valamint hívd fel rá a figyelmét a téma iránt érdeklődő Facebookos  ismerőseidnek is! Bizonyára hálásak lesznek Neked ezért!

Ezt a cikket bárki felhasználhatja a honlapján vagy a blogján – egy feltétel mellett – abban
az esetben, ha szerzőként kattinthatóan feltünteti a nevemet! Erdei Zita

 

One thought on “Kilátástalanság helyett meríts a múltból!

  1. Nagyon jónak tartom,hogy valaki így felkarolja múltbeli értékeinket.Sok mindent tanultam szüleimtől,de még szívesen tanulnék ezt azt.Azonban sajnos ami ezt meghatározza”a piszkos anyagiak”annak híján vagyok ,lévén nyugdíjas vagyok .Ezért csak szurkolok azoknak akik ezt megtehetik.További sok sikert kívánok munkájukhoz.

Vélemény, hozzászólás?