Mitől NŐ egy nő? Tévhitek, és az igazság

Mit jelent az, hogy nőnek lenni? Ha nem merülünk bele mélyen, akkor egy biológiai állapotot. Ez az, amire ma oly sok figyelmet fordítunk, és a ” mert megérdemled” típusú reklámok maximálisan meg is erősítenek abban, hogy a nő, az test, ruha, külső megjelenés. Ha ez rendben, akkor minden rendben. A nő fogalmát sokan a szerepekkel azonosítják, mint anya, feleség, újabban a szingli, mert ez is leginkább nőket takar. A “TAKAR “szó itt nem véletlen. Ugyanis annyi minden rakódott már a “nő” fogalmára, hogy ember legyen a talpán, aki meg tudja határozni mit jelent igazán  nőnek lenni, a létezés valódi síkján. Pedig fontos lenne ezt megismerni és megérteni, mert nem lenne annyi boldogtalan nő, kiégett férfi, és támpontok nélkül felnövő gyerek.

Mit tanul ma egy kamaszlány erről? Jó esetben az anyjától látott, hallott, megélt dolgokat, rosszabb esetben a “hogyan légy trendi, tizenéves démon” és egyéb, egész életére kiható tévedéseket, szándékos ferdítéseket.

Nincsenek ám jobb helyzetben a felnőtt nők  sem, hiszen ők sem kaptak tiszta képet, ezért gyártottak maguknak, vagy igyekeztek saját tapasztalataik alapján kezelni a kérdést.

Vannak is aztán “áldozatként, a család rabszolgájaként élő” keserűségükből erőt merítő, magukat mártírrá tévő asszonyok, akik azt hiszik ez a “nehéz női sors” az élet velejárója, és nem veszik észre, hogy nemcsak magukat, de környezetüket is boldogtalanságra kárhoztatják.

Ellenpéldája ennek a ma oly divatos női ” egyenjogúság” mely abban látja a modern idők szelét, hogy a nőnek pontosan AZ jár mint a férfiaknak! Megpróbál “férfiként élni, gondolkodni, önérvényesíteni”. Kemény lesz, határozott, és sikeres-csak éppen magányos és valami megmagyarázhatatlan belső ürességgel élő, ezt mindenféle pótcselekvéssel elnyomni próbáló, önmagát is kábító ember.

Mi akkor a nőiesség valódi lényege?

Egy ősi jelenség, mely újjászületik minden kislányban. Végtelen energia, mely szeretetben és elfogadásban nyilvánul meg. Ösztönös, értelemmel soha fel nem fogható egyetemes kapcsolat, mely mélyen a női lélekbe, szívbe ivódott. Amikor a nő lényének lényegéről van szó, akkor nem a gyerekek, vagy a karrier kerül előtérbe, hanem az az ösztönös mód, ahogyan a gyerekeikhez, a karrierjükhöz viszonyulnak. Az életnek a teljes, mindent felölelő elfogadásáról, mely még távolról sem emlékeztet a ma hamisan értelmezett önfeláldozásra. Olyan tudás, mely egyszerűen létezik, de meg nem tanulható!

Az a nő, aki visszatalál hozzá, elkezd ennek alapján élni, és megtanul fokozatosan egyre jobban megbízni önmagában, soha többé nem rendeli alá magát másoknak. Ehelyett az élete olyan titokzatos törvényszerűségeknek megfelelően szerveződik, mint a dél felé vonuló madárraj röpte.

Ez a nő tudja, mennyire mély teljességet él meg, amikor szeretik, és szerethet. Többé nem külső elvárások, vagy a férfiak igényei szerint alakítja az életét, és a gyermekeinek sem fogja feláldozni magát.”

Tudja, hogy a teste rendkívül érzékeny mérő-és érzékelő műszer, melyben teljes mértékben megbízhat. Számára a valódi emancipáció mélyen a szabadságban, és a magáért vállalt felelősségben gyökerezik. Már nem az egyenrangúság elérése a célja, hanem teljes egészében a saját kimeríthetetlen erőforrásaira, és a szívére hagyatkozik.

Azok a férfiak, akik megtapasztalták mi történik egy nővel, aki valóban így érzi magát, és azok a nők, akiket ilyen módon teljessé tudott tenni egy férfi, már nem hagyják, hogy pótlékokkal kábítsák el őket. A legtöbbször nagyon bátran kiállnak önmagukért, esetleg mindent kockára tesznek: a karrierjüket, a társadalmi elismertségüket vagy a szociális biztonságukat. Azok a férfiak és nők akik valóban kiegészítik egymást, megváltoztatják a világot.”

De a szívhez vezető úton, ahová bizony valóságos dzsungelen át lehet eljutni, a nőknek kell felvállalniuk a vezetést.

Egyszer egy bölcs férfi azt mondta a társainak:” Nektek, férfiaknak meg kell értenetek, hogy egy nőt SZERETNI kell, és nem megérteni. Megérteni csakis ennyit kell.”

A cikk forrása: Eva-Maria  Zurhorst: Szeresd önmagad, és mindegy, kivel élsz c. könyve

“Mitől NŐ egy nő? Tévhitek, és az igazság” bejegyzéshez 11 hozzászólás

 1. Szia Zita!

  Igazán remek cikket írtál, és nagyon “helyre tetted” ezt a témát.
  Köszönöm, hogy ilyen remekül megírtad ezt a témát, és büszke vagyok Rád, hogy a mi csoportunk és közösségünk tagja vagy!

 2. ” Annak, hogy a férfi-ego (megj: nem a férfi, hanem a férfi-ego! nagy különbség) ennyire háttérbe szorítja a nőket, három fő oka van. Először, hogy a szülés, az utód világra hozása a nők privilégiuma. Másodszor, hogy a nők pusztán önnön lényükkel, fegyver nélkül képesek leteríteni egy férfit a szerelemmel és a szexualitással. A harmadik ok pedig magában a szexuális aktusban lelehető meg.” A.J. Christian: Mit kereset Isten a hálószobában című könyve. Ajánlom szeretettel figyelmedbe. Nem könnyű olvasmány, de nagyon fogod élvezni!
  Zita a cikked fantasztikus! Minden nőnek el kell olvasnia, hogy gondolatokat ébresszen bennük és tovább tudjanak menni a nőiesség példamutató útján!
  Megérdemled, hogy nőként szeressenek!
  Megosztom, köszönöm.

 3. Köszönöm Béla,és azt is, hogy a csapathoz tartozhatok. Nagyon sok értékes ember, és zseniális, életet jobbá tévő gondolat fémjelzi ezt az utat.

 4. Nagyon különleges, és elgondolkodtató jelenségekkel tetted teljesebbé a képet Emese! Érdemes ezt is végig gondolni. A lényeg, hogy egy nő nem attól lesz egyenjogú, és kiteljesedett ember, ha “megküzd” a férfiakkal, mert megnyerheti a harcot, lehet jobb, sikeresebb, de önmagában ez csak egy tévút, egy látszat siker. A “valódi” nőiesség egészen más! Van aki érti, éli ezt, és van aki nem. Köszönöm a jókívánságodat, és Neked is viszont kívánom!

 5. Kedves Zita!
  Nagyon örülök a cikkednek, remélem sok nő (és férfi) olvasni és hasznosítani fogja!
  Mindkét nemben megtalálhatóak a férfi és a női energiák. Személyiségünk kiteljesedésének érdekében fontos, hogy mindkettőt megéljük, de ha bármelyik irányban túlzásba esünk, felborul az egyensúly.
  “Ha igazi férfiakat akarsz” cikkemben én magam is arra hívom fel nőtársaim figyelmét, hogy ha nem fedezik fel (újra) a valódi nőiességük, akkor esélyük sincs harmonikus férfi-nő kapcsolatra a magánéletben és a munkában sem.

Vélemény, hozzászólás?