Nagymamám az interneten talált magának napelemet

A nagyi mindig is egy vagány nő volt, aktív közösségi életet élt, mindenkit ismert a faluban, akármilyen is volt az időjárás, ő felült a vonatra, hogy elhozza nekem a kedvenc csirkepaprikásomat a koliba. Történt egyszer, hogy a nagyi szeretett volna megválni használt, de még szép állapotú dolgaitól és eltervezte, hogy garázsvásárt tart. Mondtam neki, hogy szerintem a garázsvásár eléggé elszigetelt megoldás, valószínűleg jót fog locsogni a szomszéd Icuka nénivel, de el nem fog adni sokmindent, az biztos.

Javasoltam neki, hogy adja el a dolgokat az interneten. Nagymama azonban rögtön visszakozott, hogy ő nem tud internetezni, majd megkér engem, hogy tegyem fel a dolgokat én az internetre. Ekkor volt az a pont, hogy kerestem nagyinak egy “Internet használatot oktató tanfolyamot nagymamáknak” – kurzust. A városi művelődési házban szerveztek 10 alkalmas oktatást, ment is a nagyi nagy serényen.

Legközelebb 3 hét múlva találkoztunk, amikor is előadta nekem a nagy ötletét: tegyünk napelemet a falusi parasztházikójának tetejére! Kérdezem őt, hogy ez meg honnan jött? Azt mondta, az internet kurzuson az volt a házi feladat, hogy gyűjtsenek minél több linket egy megadott témában és válasszák ki azt a weboldalt, ami szerintük a legtöbb és legjobb információkat tartalmazza. Nagyi a “napelem rendszert” kapta és unalmas nyári estéin teljesen belemerült a témába.

Kiderült számára, hogy a megújuló energiára állami támogatás jár, a napelemek telepítése révén a villanyszámlája akár 0 Ft-ra is redukálódhat, ami neki azért is lenne kifejezetten előnyös, mert nincs gáz a házában, inverteres klímával és cserépkályhával fűt a parasztházban, ami nagyon jó megoldás, viszont elég költséges is. Nem beszélve arról, hogy az indukciós főzőlapon készíti nekem a csirkepaprikást, ami nem egy olcsó mulatság!

A házi feladatát nagyon jól végezte el az oktatáson, külön dicséretben részesítették, mert a keresése igazán alapos és pontos volt, a napelempalyazatok.hu weboldalt találta a leginformatívabbnak, így rögtön fel is vette velük a kapcsolatot és kihívta a szakértőt egy helyszíni felmérésre. Én is csatlakoztam ehhez az akcióhoz, az ember jócskán meg is döbbent, amikor megtudta, hogy a közel 70 éves nagymami tervez napelemet a házikójára. Nagymama elmondta, hogy neki igazából az a célja ezzel, hogy kényelmesen élhessen a hátralevő időben, emellett növelni szeretné a háza értékét, hiszen azt úgyis mi, a kisunokák fogjuk majd örökölni. Nagyon szép gesztus volt ez tőle, így már én is lelkesebben segítettem neki a projektjében.

Kiderült a felmérés során, hogy szükség lesz egy kis tetőjavító munkálatra, mert a mostani lécezés nem bírná el a napelem modulokat, azonban a cserepek kitűnő állapotban vannak, így nem lesz annyira költséges a munka. Nagymamának fel kellett listáznia azokat a fogyasztó háztartási gépeket, amelyek villanyt fogyasztanak, nem volt nehéz feladat: minden.

A sütő, az indukciós főzőlap, a mosógép, az inverteres klíma, a vasaló (mert nagyi minden nap vasalt vagy 2 órát), a hősugárzó, a tévé, a kerti szivattyú és nagymama új laptopja, amin internetezik… ezeket mind pörgetik a villanyórát. A rendszert úgy kell megtervezni, hogy a jelenlegi és a jövőbeli fogyasztókat is belekalkuláljuk, mert a rendszer utólagos módosítása, átépítése igencsak költséges.

Az árajánlat fázisában tartunk jelenleg, megkaptuk a költségvetést és egy elég nagy összeg jött ki, melyre az állami támogatás révén 0%-os hitelkamat igényelhető, 10 % önerőre van szükség. Most a család feladata az, hogy kimatekozzuk, szeretnénk-e ebbe belevágni, de nagymama erősködik, hogy ez a mi érdekünk is, így csináljuk! Így történt, hogy a 70 éves nagymamám telepíteni kezdett napelemeket a háztetőre egy internetes kurzus hatására.