Segítettem egy néninek a napelem rendszer online igénylésében

A héten megtartottam az aktuális oktatást a negyven felettieknek, hogyan is kell kezelni alapszinten az internetet. Ez ennek a csoportnak még csak a harmadik alkalom volt, és nem mindenki ugyanolyan gyorsan tanul. Van a csoportban negyven, negyvennyolc, ötvenkettő éves, és több hatvanas is. Nos, a jelenlegi tanulók között a hatvanasokból akad egy-kettő, aki nehezen érti meg az internet világát és több alkalommal is el kell magyarázni visszamenően is a dolgokat. Mindig van ilyen személy a tanfolyamokon, most azonban kicsivel több.

Ezen a legutóbbi órán az egyik ilyen hatvanas évei elején járó néni kérte a segítségemet a következő problémában. Talált egy weboldalt az interneten, akik olyan szolgáltatást kínálnak, hogy napelem rendszert szerelnek be családi házakra. Azt mesélte, hogy van több összegyűjtött pénzük, és mivel majd a gyerekeikre marad a ház, szeretnék még értékesebbé tenni azt, hogy a gyerekeiknek és családuknak minél jobb és könnyebb legyen majd. Ezért napelem rendszert szeretnének felszereltetni, és ezt az oldalt nézték. A probléma viszont az, hogy nem tudják, hogy meg lehet-e bízni ebben az oldalban, vagy egyáltalán bármilyen weboldalnak lehet-e hinni az interneten. Továbbá nem tudja eldönteni az oldal alapján, hogy az 5 kw napelem elegendő lehet-e számukra.

Így kénytelen voltam ránézni az említett oldalra. Átolvastam több bejegyzésüket is, és én is megvilágosodtam a napelem rendszerek témájában.

Miután átnyálaztam az oldalt, felhívtam a nénit telefonon – hiszen vele ott a legkönnyebb beszélgetni, ha élőben nem tudunk, mert ugye az internet még idegen és kezelhetetlen számára.

Elmondtam neki, hogy először is, az oldal teljesen megbízhatónak tűnik, és nehéz röviden megmondani, hogy honnan lehet megállapítani, hogy igen vagy nem. De alapvetően valós dolgok vannak az internet azon részén, amihez elsődlegesen hozzáfér az ember, mert az internetes oldalak (mint például a közösségi oldalak) üzemeltetői próbálják szűrni a fals információkat. Minden esetre ez az oldal megbízható, és ha komolyan gondolják a napelem telepítését, akkor elsőkörben kimegy a cégtől valaki és felméri az épületet és a környékét, hogy alkalmas-e a napelem rendszer alkalmazására. Ez teljes mértékben ingyenes, így érdemes vele élni, ez alkalommal pedig ki is derül, mennyire szimpatikus vagy megbízható a szolgáltatás. Ekkor azt is meg tudják mondani, hogy az 5 kw napelem elég lehet-e, vagy nagyobb teljesítményű rendszerre lesz-e szükség. Ehhez szükséges beszámolni arról, hogy mekkora fogyasztással lehet számolni a jövőben; mennyi és milyen gépek vannak vagy lesznek, és hányan fognak lakni a lakásban. Az sem baj, ha most csak kevesebb napelemet tesznek fel a tetőre, mert később bővíthető is a rendszer, ha alkalmasnak ítélik a házat. Így ráérnek majd akkor nagyobb teljesítményre átállni, amikor már a gyerekek és az unokák használják a házat.

Ezeknek az információknak nagyon örült a néni, a háttérben pedig ott hallgatózott a férje is, hogy ő se maradjon le semmilyen fontos tudnivalóról.

Ezután tovább érveltem a dolog mellett; elmondtam azt is, hogy jó gondolat a napelem telepíttetés, hiszen nagyon környezetbarát megoldás, és a gyerekek is jól járnak majd évek múlva, ha egy ilyen komoly beruházással bővített házba költözhetnek be. Ők most kifizetik a tegyük fel 5 kw napelem és a beszerelés árát, a gyerekek pedig csak élvezik, hogy sokkal kevesebb rezsit kell fizetniük. A villanyszámla ugyanis jelentősen meg fog csappanni. Sőt, túltermelés esetén még a villamosáram szolgáltatója vásárolhatja meg tőlünk a fennmaradó mennyiséget. Ez nagyszerű, nem?

Ennek aztán végképp megörültek a vonal tulsó végén.

El is határozták, és nekem is megígérték, hogy fel is fogják keresni ezt a csapatot, és legalább az ingyenes felmérés erejéig igénybe veszik szolgáltatásukat. De azért remélik, hogy alkalmas is ítélik a házukat a fejlesztésre, mert most már aztán tényleg nagyon szeretnék ezt meglépni.

Bíztattam őket a döntésükben, és én is örületm, hogy ilyen sikeres eredméyne volt annak, hogy segítettem. Remélem, összejön nekik az üzlet, és tényleg egy kellemes kivitelező partnerre találnak a napelemrendszer.info szakértő csapatában.

Amennyiben van rá keretetek, szerintem is érdemes napelem rendszerbe fektetni. Ha érdekel titeket a téma, látogassátok meg ti is a napelemrendszer.info oldalát.