Az egyik internet kezelési kísérletem alatt rehabilitációs intézetet találtam

Mivel lassan már közelebb vagyok a hatvanhoz, mint az ötvenhez, nekem már nem megy olyan könnyen az internet és az új kütyük kezelése, mint a fiataloknak. Ezért gyakran kísérletezek az internet kezeléssel, mikor egyik gyerekem vagy unokám sincs a közelben. Ők már olyan szinten vannak, hogy az én billentyű keresős módszerem csak idegesíti őket.

Az egyik ilyen alkalommal, őszintén már nem is vagyok benne teljesen biztos, hogyan jutottam el odáig, de találtam egy rehabilitációs intézetet. Nem is akár milyet, egészen pontosan egy alkoholistáknak létrehozott rehabilitációs intézet volt az, amibe belebotlottam. Az életem folyamán sajnos meglepően sokszor találkoztam alkoholizmussal küzdő emberekkel, és meglepőnek tartom, hogy a társadalmunk milyen félvállról veszi ezt a dolgot. A többi drogot kimondottan tiltják, sőt komoly büntetés jár érte, ha használod, meg nem is egyszerű hozzájuk jutni, de az alkoholra csak annyi kikötés van, hogy legyen az ember gyereke 18 év felett… Büntetést meg esetleg akkor kapsz, ha rajtakapnak ittas vezetésen.

És az alkoholról épp ezért nagyon nehéz leszokni, még nehezebb, mint más drogokról: kéznél van, könnyen hozzáférhető, és gyakorlatilag senki nem fog megállítani, hogy vegyél magadnak. Ahogy a Felépülök Családi Felépülés Központ oldalán is olvashatjuk, ők kimondottan olyan eseteket várnak (és igazából addiktív problémákkal szerintem csak így lehet foglalkozni), akik maguktól eltökélték, hogy fel akarnak épülni, vissza akarnak térni a rendes életükhöz. A Magyarországon elérhető állami programokkal szemben ez a rehabilitációs intézet azért jobb, mivel nem kell hónapokat vagy akár több, mint egy évet eltölteni náluk, hanem elég 28 nap.

Az alatt a 28 nap alatt Szőcön egy 4 szobás családi házban lesznek elszállásolva kis csoport méretben (max. 6 fő), és különböző terápiás programokon vesznek részt csoportosan és egyénileg is, orvosi segítséggel. Ami különösen tetszett az a természetben eltöltött idő, hiszen így új hobbikat esetleg pót tevékenységeket fedezhetnek fel, ami visszatarthatja őket a visszaeséstől. Ez mellett a családok is látogathatják a rehabilitációs intézet lakóját, és a program végeztével az utógondozásról is gondoskodnak, ami benne foglaltatik a 28 napos leszokás árában.

Akinek ez esetleg nem tetszik, vagy úgy gondolja, még nincs rá szüksége, az részt vehet egy (elképzeléseim szerint) heti rendszerességű egyéni vagy családos konzultáción, ami szintén nagy segítség lehet a leszokáshoz vezető úton. A visszajelzések is mind nagyon pozitívak, amiket az oldalon találtam, és még televíziós interjú is van az alapítókkal, szerintem érdemes megnézni.

Ha úgy érzed, rászorulsz a támogatásukra ahhoz, hogy az életed ismét teljes legyen, és ne kelljen az alkoholtól függened, látogass el a honlapjukra.