Uncategorized

Negyven felett is érdemes még az internettel megismerkedni

Egy nagyon érdekes, átmeneti időszakban élünk, amikor a korábbiakhoz képest is hipersebességre kapcsolt a technológiai fejlődés, amikor egy három éves gyerek már készségszinten használ okoseszközöket, és anyu segítsége nélkül is kikeresi a YouTube-ról a kedvenc meséjét. Emellett viszont még mindig rengetegen élnek azok közül, akiknek vezetékes telefonja is már felnőtt életében lett, és akik az alap kábeltévé szolgáltatásnál bonyolultabb dolgokat már nem értenek. Persze vannak átfedések, sokakat nem riaszt el a számítástechnika, az internet világa, mi több, akár a hatodik X-en túl is hajlandóak képezni magukat. De sajnos az általános tapasztalat nem ezt mutatja, mi több, olyannal valószínűleg többször találkoztunk már, aki kategorikusan kijelentette, hogy nem tudja, és nem is akarja megtanulni az internethasználatot. De nem csak a nyugdíjasok között vannak ilyenek, hanem a negyven feletti korosztályban is, akikhez sokkal közelebb áll mindaz, amit elutasítanak. Mi lehet hát ilyenkor a teendő?

Abban az esetben, ha egy középkorú vagy annál idősebb ember teljességgel elutasítja az internethasználatot, a háttérben rendszeresen irracionális félelmek lapulnak. Nem ismerik, senki sem mutatta még nekik, hallottak róla féligazságokat, ebből pedig egy olyan kép csapódott le bennük, ami tagadást és elzárkózást eredményezett. Az ismeretlentől való félelem számukra könnyedén racionalizálható olyan mondatokkal, mint az “Én már túl öreg vagyok ehhez.”, illetve az “Eddig is megvoltam nélküle, minek az nekem?”. Ezek mind klasszikus önigazoló tagadások, és ha a fejed tetejére állsz is, akkor sem fogod tudni őt meggyőzni arról, hogy az aggodalma alaptalan. Vannak azonban olyanok is szép számmal, akik hajlandóak lennének tanulni, mert nem szeretnének teljesen lemaradni, a jóból kimaradni. Pont az ő számukra lehet ideális az olyan tanfolyam, ahol mindenre megtaníthatják, amire szüksége lehet!

Nem véletlenül nem javasolják az internethasználatot kisgyerekeknél, fejlődő személyiségeknél, hiszen ott nincsenek korlátok, és ezzel sokan vissza is élnek. Aki naiv, hiszékeny, azt egy pillanat alatt át lehet verni, és így lehet pár perc alatt kicsalni valakiből banki adatokat, vagy éppen hackertámadással ellopni minden adatot, amit a számítógépen vagy telefonon tárolt. Talán ez is az egyik oka a negyven felettiek félelmeinek, de ha a felkészítő tanfolyam megfelelő, akkor az internet veszélyeire az egyik első feladat felhívni a figyelmet. Senki se üljön le úgy netezni, hogy most egy csodás fantáziavilágba lép át, és mindent elhisz, amit csak lát és hall. Az ilyen megközelítés rövid úton katasztrófához vezet, akár gyermek, akár idős az áldozat.

Egy felnőtt embernek megtanítani, hogyan működik az internet, hogyan használjon böngészőt, hogy találhatja meg, amit keres, és mitől óvakodjon? Elég embert próbáló feladatnak hangzik. A tanfolyam lényege, hogy ezzel a korosztállyal is megismertessük a világhálót, és ne legyenek teljesen elszigetelve a külvilágtól, tudjanak híreket olvasni, videókat nézni, és ne a gyermeküket, unokájukat kelljen állandóan megkérni, hogy keressenek ki nekik valamit. Hasonló cipőben jársz akár hozzátartozóként, akár tanulni vágyó idősként? Akkor itt van most a nagyszerű alkalom, hogy fejlődj! Ismerkedj meg az internettel, sajátítsd el az alapokat, és mi segítünk, hogy ne tévedj el, illetve ne húzzanak be a csőbe!