Ha majd egyszer öreg leszel…

Ha majd egyszer öreg leszel…

avatar Erdei Zita 2012. március 28. szerda

Mai kultúránk a rocksztárokat és a híres sportolókat tiszteli, de gyakran jelentéktelenként kezeli a legtartalmasabb idős embereket.

Micsoda ostobaság!

„Az ősz ember előtt kelj fel, becsüld meg az öreg embert, és félj a te Istenedtől!” (3Mózes 19:32 NIV).

Figyeld meg, ez parancs, nem csupán javaslat.

Az idősek tisztelete az isteni jelet hordozza, nem a kultúra határozza meg! Emlékezz erre, és tanítsd meg gyermekeidnek!

„Ékes korona az ősz haj, az igazság útján található” (Példabeszédek 16:31).

Helyes hozzáállás az idősekhez az, hogy bátorítsuk őket. A bátorítás nem azt jelenti, hogy atyáskodunk felettük, gyerekként kezeljük őket, és mindent megteszünk helyettük. Az ilyen viselkedés rombolja emberi méltóságukat és elerőtleníti őket.

A bátorítás azt jelenti, hogy hiszünk  képességeikben, és hangsúlyozzuk pozitívumaikat és alkotó képességüket. Azt jelenti, hogy arra ösztönözzük őket, maradjanak benne egy fontos szolgálatban, és nem csupán jelentéktelen, megalázó feladatokat bízunk rájuk. Ha képességeiket és bölcsességüket elismerik, akkor úgy érzik, valóban hasznára vannak környezetüknek.

Harmadszor: támogatnunk kell őket. Ez magában foglalja az anyagi támogatást, a pénzügyekben való segítségnyújtást, melyet gyakorlatias módon ajánljunk fel.

A támogatás azt jelenti, hogy bevonjuk őket életünkbe, mint családunk létfontosságú tagjait. 

Ma az idős emberek tisztelete és megbecsülése kiveszőben van, Rengeteg támadás éri őket testi, lelki szinten egyaránt.

Pedig értéket hordoznak, és emberi méltóságot. Ha teret kap ez a mindennapi életben, nagyszerű dolgokat szül. Jó a közösségnek, mert az idős ember nem teher, hanem bölcs, alkotó, segítőkész . Jó a családnak, és a szűkebb környezetnek, mert rengeteg szeretet áradhat a megbecsülésen alapuló kapcsolatokból.

Sokszor a szomszéd idős házaspár, ajnározza cseperedő gyermekeinket. A szerető, gondoskodó, nagyszülők  értéke pedig felbecsülhetetlen!

Az idős emberek sokszor maguk tehetnek arról, hogy magukra maradnak. Elzárkóznak, visszahúzódnak, van, hogy megkeserednek.

Ha tisztelettel, megbecsüléssel, és szeretettel fordulunk feléjük, az ő életük is felderülhet újra.

Ezt nekünk kell megtanítanunk a gyermekeinknek elsősorban személyes példánkkal!

Bánjunk úgy az idősekkel, ahogyan mi szeretnénk, hogy idős korunkban velünk bánjanak! Különben ne csodálkozzunk majd sorsunkon.

Neked mi erről a véleményed?

 

Kérlek mondd el a véleményed a témával kapcsolatban, valamint hívd fel rá a figyelmét a téma iránt érdeklődő Facebookos vagy Twitteres ismerőseidnek is! Bizonyára hálásak lesznek Neked ezért!

FIGYELEM:

Ezt a cikket bárki felhasználhatja a honlapján vagy a blogján – egy feltétel mellett – abban
az esetben, ha szerzőként kattinthatóan feltünteti a nevemet! Erdei Zita

 

4 thoughts on “Ha majd egyszer öreg leszel…

  1. Jó a felismerésed Zita!
    Valóban “kezd kimenni a divatból” az idősebb emberek meg nem becsülése. Azonban, ha figyelembe vesszük azt, hogy életünk minősége az emberekkel való megfelelő bánásmódunk függvénye, felbecsülhetetlen tapasztalatforrást képezhetnek számunkra az idős emberek.

  2. vagy????—-igenis…fiatalosak vagyunk mi is…szerintem..az öregkor—korban nem meghatározható,,,mert mindenki máskor érzi magát öregnek!!!—nyilván vannak külső jelei az öregedésnek, de a kisugárzás belülről jön—-a megbecsülésről—-meg annyit,,,hogy ne várjunk tiszteletet olyanoktól,,,akik magukat sem tartják tiszteletben—természetesen,,,a mi korosztályunk is tiszteli az időssebbeket..és előzékenységgel,,figyelemmel,,,segítséggel –meg is adjuk a tiszteletet.

  3. Kedves Anikó!

    Elolvastad a cikket is, vagy csak a címét? A honlap címe negyvenfelettiek, mert negyvenfelettiként magam is sok dolgot tartok izgalmasnak, érdekesnek, “élni valónak”. Ha olvasgatsz a honlapon, talán te is találsz kedvedre valót. Az hogy „Az ősz ember előtt kelj fel, becsüld meg az öreg embert, és félj a te Istenedtől!” (3Mózes 19:32 NIV). szerintem kifejezi miről szól. Negyvenes éveidben igenis tiszteld a hajlott hátú, ősz, öreg embereket, pláne, ha a családodban, vagy a környezetedben él.
    Negyvenes éveimben éppen gyesen vagyok a kisfiammal, így gondolom nem hiszed, hogy öregnek tartom a negyveneseket?

Vélemény, hozzászólás?