Posted on

Ha sikert akarsz, ne tégy fogadalmat!

 Ha rám hallgatsz, mutatok egy tutibb módszert!

 Ne tégy fogadalmat, tűzz ki inkább célokat!

Miért? Mert sokkal hatásosabb, és könnyebben megvalósítható.

 Biztosabb út a sikerhez!

A fogadalmakkal az a baj, hogy általában nagy önfegyelmet, kitartást igényelnek, és sok energiát. Az újévi felbuzdulás biztosítja is ezt egy darabig, aztán valahogy lankad a hév, és ha nincs látványos eredmény, bizony kifullad a dolog.

Ne fogadalmakkal gyötörd magad, hanem célokkal motiváld!

Na, megmondtam a frankót, legyinthetsz, hiszen ma mást sem hallani, mint hogy tűzz ki célokat!

Valamiben mégis igyekszem a hasznodra lenni. Megmutatom azt a logikát, amitől a dolog működik!

A cél mindig egy olyan dolog, ami a jövőben van. 

Mivel nem tudhatjuk mit hoz a jövő, ezért óvatosságból azokat a dolgokat szoktuk ilyenkor előhozni, amire vágyunk, amit szeretnénk. Elképzeljük, ahogyan megvalósul, mint ahogyan azt egyes tanításokból ismerhetjük. Nincs is ezzel semmi baj, ha nem esünk bele az ide rejtett csapdába!

Ez pedig az, hogy összetévesztjük a VÁGYAINKAT, a CÉLJAINKKAL!

Látszólag rokon fogalmak, mégis alapvető különbség van közöttük, amivel jó tisztában lenni!

“Szeretnék családot, gyerekeket, jó állást, sok pénzt…”-ezek vágyak! Onnan lehet ezt felismerni, hogy a megvalósításukhoz más emberek közreműködésére is szükség van.

Ettől aztán elveszíted a hatalmat a dolog fölött, vagy tehetsz érte, vagy nem! A dolog kimenetele mindenesetre bizonytalan, és jó sok “szerencsére” van szükséged, hogy megvalósuljon.

Honnan ismered fel a CÉLOKAT? Onnan, hogy meg tudod határozni az oda vezető utat, le tudod bontani olyan lépésekre, melyeket ha  Te megteszel,  eléred a célt.

Természetesen szükség van alapos körültekintésre, a helyzet reális megítélésére, a megfelelő lépések általad teljesíthető feladatokká alakítására, és a feladatok következetes végrehajtására.

A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy felhasználjuk a vágyainkat az érzelmi hajtóerő megteremtéséhez, és nagyon alapos tervezőmunkát végezve / írásban!/, megtervezzük a hozzájuk vezető utat, vagyis céllá alakítjuk őket.

Nézzük a példánkat:”szeretnék családot”.

Legyünk ideálisak -a család alapja a házasság. Tudom, hogy ma sokan másképp látják ezt, de a házasság valódi értelmét megismerve, és nem a körülöttük dúló rossz példákból kiindulva, ez a vélemény is változhat.

A jó házasság alapja a jó párkapcsolat. Attól függően, hogy hol tartasz ebben a folyamatban, meghatározhatod a saját utadat a célod felé.

Nincs párkapcsolatod?

Vedd sorba az életedet, a szokásaidat, a világhoz való viszonyodat. Jól érzed magad a bőrödben? Van olyan területe az életednek, ami szenvedéllyel tölt el? Olyan társaságod, ami közös érdeklődésen alapul? Nem akarok mélyen belemenni a témába, de itt is van bőven olyan dolog, amit Te tehetsz a céljaid eléréséért!

Van párkapcsolatod, de lehetne jobb is?

Nézd meg mit tudsz tenni azért, hogy jobb legyen! Könyveket olvasni? Szakember segítségét kérni? Őszintén szeretni? Egyet ne feledj! A célodhoz vezető  feladatok a Te feladataid, arról szólnak, hogy Te mit tehetsz, nem arról, hogy egy másik embert manipulálj, hogy azt tegye amit Te akarsz!

Egy közös ügyön viszont közösen kell dolgozni mindkét félnek, és akkor van értelme, ha mindkettőjük számára egyaránt fontos.

Előfordulhat, hogy mindent megtettél amit tudtál, de sajnos a másik embernek más elképzelései vannak, amit nem tudsz, és talán nem is érdemes befolyásolni.

Ha számára nem Te vagy az “Egy mindenek fölött”, csak amolyan “jut is marad is”, akkor érdemes változtatnod a lépéseiden, és megkeresni azt az embert, aki valóban Téged akar.

Ugyanez az üzleti életben:

Van egy álmod, amit szenvedélyesen szeretnél megvalósítani, egy üzleti vállalkozás, mely nagy lelkesedéssel tölt el. Általában minden vállalkozás így indul.

Fontos viszont, hogy az érzelmi energiádat átültesd a megvalósítás gyakorlati lépéseibe, különben az egészből nem lesz semmi.

Ha meghatározod azokat a gyakorlati, akár napi szintű feladatokat, amelyeket meg kell tenned a sikerhez, és képes vagy eredménytől függően változtatni is, ha kell, -jó úton vagy.

A fontos, hogy ne téveszd a célod, az oda vezető lépéseket pedig úgy tervezd, hogy, a megvalósításuk a te kezedben legyen. 

Lehet, hogy társra van szükséged hozzá, de ha a társ nem elkötelezett a dologban, és ezzel akadályoz téged a megvalósításban, ha nem sikerül vele igazi együttműködést kialakítani, vagy alkalmatlan a feladatra, a Te dolgod az, hogy megtaláld a megfelelő embert. Nem feladni kell és, mást hibáztatni, hanem keresni a megoldást!

Így az irányítás végig a Te kezedben marad, és megvan a lehetőséged, hogy valóban elérd a célodat!

Összefoglalva: Ne keverd az álmokat a célokkal, és mindig törekedj arra, hogy a megvalósítás a Te kezedben legyen, ne külső, bizonytalan tényezőkben!

 

Jó tervezést kívánok, és nagyon boldog, sikeres 2013-es évet!

 

 

Neked mi erről a véleményed?

Kérlek mondd el a véleményed a témával kapcsolatban, valamint hívd fel rá a figyelmét a téma iránt érdeklődő Facebookos vagy Twitteres ismerőseidnek is! Bizonyára hálásak lesznek Neked ezért!

FIGYELEM:

Ezt a cikket bárki felhasználhatja a honlapján vagy a blogján – egy feltétel mellett – abban
az esetben, ha szerzőként feltünteti a nevemet!  Erdei Zita

Vélemény, hozzászólás?